EnerGie in Beweging

praktijk voorCranio-Sacraal Therapie

ennlpt-br

U bevindt zich hier: EnerGie in Beweging > De Therapeute > Interview

Interview

Journaliste Heloise Dallanhol in gesprek met Cranio-Sacraaltherapeute Gláucia Pedrosa Canabrava

De econome die therapeute werd maakt nu alleen berekeningen om de kwaliteit van leven van haar medemens te verbeteren.

Ons lichaam zendt gewoonlijk signalen uit wanneer er iets niet goed gaat, maar men is eraan gewend geraakt deze tekenen te negeren, totdat er hevige pijn optreedt of nog veel ernstiger zaken. Voor vrijwel ieder mens is het soms moeilijk de symptomen te interpreteren. Lang niet altijd komen deze symptomen fysiek tot uitdrukking, soms hebben ze tevens een emotionele achtergrond. Gelukkig is er iemand die bereid is te luisteren naar wat uw lichaam te zeggen heeft en die u kan vertellen hoe u uw kwaliteit van leven kunt verbeteren. Dit alles kan in het Portugees, Nederlands, Engels, Duits, Spaans of Frans!

Deze veeltalig Braziliaanse econome Gláucia Pedrosa Canabrava beschrijft duidelijk haar nieuwe werk als Cranio-Sacraaltherapeute. Binnen deze massage therapie gebruikt ze haar handen en daarbij de brede kennis die zij heeft opgedaan in de laatste jaren, om een staat van welzijn aan de cliënten te geven of deze te vergroten. “Met de lichte aanrakingen van de Cranio-Sacraal massage beweeg ik de organen, de spieren, pezen en/of huid etc., enkele millimeters. Zoveel als nodig is om de geblokkeerde energie weer vrij spel te geven.” Het resultaat is direct te merken, van het genot van de ontspanning tot de bevrijding van vermoeide benen, pijn in de rug, dan wel nek- of hoofdpijn. Duurzame resultaten worden bereikt na meerdere sessies.

Om het enthousiasme nog groter te maken: de kosten van de behandeling worden geheel of gedeeltelijk vergoed door de verzekering. Deze behandelingen vallen onder de alternatieve geneeswijze. “Afhankelijk van het pakket van de zorgverzekering kan de dekking zelfs tot 100% oplopen. Mocht het nodig zijn dan zal ik de verzekering opbellen om toe te lichten dat ik ingeschreven ben bij de Nederlandse Cranio-Sacraalvereniging (NCSV), en bij de Vereniging ter Bevordering van Alternatieve Geneeswijze (VBAG), beide verenigingen die de kwaliteit van haar leden waarborgen”, stelt Gláucia.

De Braziliaanse, geboren in Belo Horizonte, hoofdstad van Minas Gerais, maakte zich de mentale en spirituele groei al vanaf 15 jarige leeftijd eigen. Zij volgde toen haar eerste lessen Hatha Yoga. Daarna ontdekte zij Tai-Chi-Chuan en Power Yoga, waarna zij niet meer is gestopt zich te ontwikkelen. Gláucia vertelt: “Ook heb ik cursussen gedaan zoals Ontwikkeling van de Intuïtie, Polariteitsmassage en ik ben begonnen met lessen Zen-meditatie. Mijn pad van zelfkennis vervolgend ben ik ingewijd in Reiki en voor de eerste keer merkte ik concreet mijn kracht en vermogen om energie te geven en te krijgen in de vorm van liefde.”

Een ander doorslaggevend moment voor haar om zich om te vormen tot Cranio-Sacraaltherapeute vond plaats op de ‘Onkruid Opleidingen en Gezondheidsbeurs’ in Houten. Daar kwam Gláucia in aanraking met de techniek die een grote indruk op haar heeft achtergelaten. “Tussen 170 stands en duizenden mensen voelde ik zo’n diepe innerlijke rust en welzijn! Dit was iets dat ik nog nooit eerder had ervaren, en dat na een massage van slechts 15 minuten.”

Terwijl het overgrote deel van de behandelaars druk uitoefent op de spieren en pezen, is de methode van de Cranio-Sacraal massagetherapeut anders. Zo vertelt Gláucia in haar eigen woorden. “Luisteren naar het lichaam, voelen van de energie en luisteren naar het ritme en de oorzaak van de pijn, in plaats van het enkel concentreren op de symptomen die het lichaam tot uiting brengt.” Hoewel de werkzaamheid tevens afhankelijk is van de intuïtie van de therapeut, moet deze ook uitgebreide kennis hebben van de menselijke anatomie, iets dat de Braziliaanse door studie zichzelf eigen heeft gemaakt. Ook heeft zij praktijklessen genomen in andere alternatieve geneeswijzen zoals acupunctuur. “Om meer en diepgaander te leren over deze Chinese kunst, ben ik de cursussen Oriëntaalse Diagnose en ook Shiatsu aan het volgen. De laatstgenoemde is in feite acupunctuur zonder de naalden.” specificeert Gláucia. “Verder heb ik een cursus Polsslag Diagnose gedaan van de Indiaase Ayurveda (= kennis van het leven = eeuwenoude holistische geneeswijze) en Shantalamassage, ofwel babymassage.

Met al deze ervaringen als basis, past Gláucia de Cranio-Sacraaltherapie toe op mensen van elke leeftijd, inclusief pasgeborenen. Bij hen zijn de subtiele aanrakingen van de therapeute perfect om onder andere de botten van het hoofd op hun plek te zetten, die wellicht bij de geboorte via de natuurlijke weg zijn geforceerd. Dit om zo de eventuele toekomstige problemen voor te zijn, terwijl het immuunsysteem van het kind wordt versterkt.

Doorgaand op dit onderwerp; Gláucia heeft wel eens een baby van amper vier weken gemasseerd en zij was verrast door zijn actieve respons. Een ander, van zes maanden, begon de handelingen van Gláucia te imiteren. Zij voelde zich beloond door deze aandacht en de glimlach van het meisje. Geen enkele hoeveelheid geld in de wereld werkt zo stimulerend op de voortzetting van mijn werk als Cranio-Sacraaltherapeute; “Mijn motivatie is niet van financiële aard!”

Als dat zo was geweest was zij wel doorgegaan met haar carrière die begon met het afronden van haar economische studie aan de Federale Universiteit van Minas Gerais in 1988. Direct aansluitend is zij naar Duitsland verhuisd om daar haar postdoctoraal te volgen: International Business and Finance.
Zestien jaar geleden is ze naar Nederland verhuisd. Hier heeft zij gewerkt voor drie van Nederlands grootste financiële instellingen, vrijwel altijd als financieel analiste. “Ik schreef verslagen over bedrijven uit diverse economische sectoren in verschillende landen met adviezen om de aandelen te kopen, verkopen of houden”, licht zij toe.

Aan het begin van dit jaar (2004) besloot zij zich volledig te gaan wijden aan een nieuw leven. Het werk als Cranio-Sacraaltherapeute geeft Gláucia veel voldoening.